MOJ HOBI - VOĆNI LIKERI

Home - Glavna stranica
 

Ekološki uzgoj voća u mom vrtu, nametnuo je ideju raditi voćne likere.

Za sada to izgleda ovako :

VOĆNI LIKERI iI NJIHOVA LJEKOVITOST

 

KAKI

Ljekovito djelovanje :Bolesti crijeva, bolesti želuca, ljeecenje zatvora, gastroenteritisa, hemeroida, bolesti jetre i žuči, liječenja visokog tlaka i hipertenzije(uzima se nekoliko tjedana, a može i duže), bolesti živaca , jačanje imuniteta, zaustavljanje krvarenja (antihemoragik),jecenje kašlja ( antitusik ), za ljecenje visoke tjelesne temperature tjela ili navale vrucine u glavu ili tjelo (valunzi).kroničnog bronhitisa Novija znanstvena istraživanja potvrđuju ljekovito djelovanje: antimutagenik i metabolik (djelovanje na metabolizam masnoća - kolesterol, trigliceridi - lipidi), kao i  antitumorsko djelovanje.

Plod kaki sadrži : Tanina , beta-karoten (provitamin A), Kalcijum, Fosfor, Željezo,Kalij Natrijm, sadrži saharozu, glukozu, fruktozu i jod. 

 

VIŠNJA

Zapadna pučka medicina rabi višnju za liječenje: Adenoma, anemije, bronhitisa, bronhijalnih komplikacija, cistitisa, dispepsije, edema, izgubljenog apetita, kašlja, konstipacije, kaheksije, katara, opekotina, raznih rana, slabosti, vrućice, zatvora, za inhaliranje. Ljekovito djelovanje :reumatoidnog artritisa, sprijecavanje retencije, zadržavanja vode, i protiv probavnih smetnji, problemi sa zglobovima i gihtom

Izvor je ; Vitamin A, C, E, alfa-linoleinsku kiselinu, beta-karoten, folnu kiselinu i tiamin. kalij i kalcij,  

 

NAR ( MOGRANJ )

Znanstvenici su dokazali da nar posjeduje snažna antioksidativna i protuupalna svojstva :Ima sposobnost : zaustavljanja rasta i ubija stanice karcinoma prostate, za jačanje slabe muške potencije, kardiovaskularnih bolesti i bolesti srca, snižava tlak, koristi se protiv dizmterije, gihta, glavobolje, proljeva, grčeva u trbuhu, grčeva želuca, crijevnih parazita, noćnog znojenja, bolesti usta, za liječenje Ameba, trakavica i drugih crijevnih parazita

Kod žena posebno efikasan kod izostale mjesečnice te i klimakterijskim smetnjama jer nar regulira razinu estrogena.

Izvor je vitamina : B1, B2, B6, niacina, pantotenske kiseline,fosfora, magnezij, željeza, kalija vitamin C,  autocijanin, tiamin, riboflavin, niacin, pelletierin, unicin, manit, biljna vlakna, smole, škrob, 

DUNJA

 

Energetska i nutritivna vrijednost

Sirova, ova ''zlatna jabuka'' u 100 grama ima 57 kcal / 238 kJ, od čega 0,40% proteina, 0,1% masti, 15,3% ugljikohidrata. Bogata je dijetalnim vlaknima i bakrom, i sadrži puno taninskih tvari.

Dobar je izvor vitamina C (15 mg, što je 18,8% preporučenog dnevnog unosa). Sjemenke sadrže 15% ulja i proteina, uz mali udio amigdalina. Glavni sastojak sjemenke je sluz, koje ima 10% u omotaču, dok pulpa dunje sadrži 3-3,5% jabučne kiseline. Sadrži i beta karoten u količini od 33 µg.

Zbog prisutnog pektina, od ovog voća pripremaju se ukusne marmelade i želei.

Za lijek se upotrebljavaju plodovi, listovi i sjeme dunje. Sluz dunjina sjemena (Mucilago Cydoniae) priprema se stavljanjem sjemena u vodu, a primjenjuje se za liječenje rana nastalih kod dugotrajnog ležanja bolesnika, opeklina i kao sredstvo kojim se natope oblozi kod upaljenih očiju i otvorene, raspucane kože. Zahvaljujući sluzi i pektinu, dunja je veoma dobra kod liječenja upale ždrijela i sluznice te krajnika i zračnih putova. Sluz se također koristi u kozmetičkoj industriji, u losionima i kremama za kožu. Kod upale želučane i crijevne sluznice preporučuje se kuhana dunja, koja također ublažava jake proljeve. Vunasta pokožica plodova se oguli i pri upotrebi osuši. Plodovi obilno sadrže sluzne tvari: pektin, ulja, amigdalin, fosfornu kiselinu i vitamin C, a plod dunje izvrsno je i sredstvo u liječenju anemije.

Sok od dunje, ukuhan s jednakim dijelom šećera, dobro je sredstvo protiv prsnih bolesti i bolesti grla. Budući da dunja steže, preporuča se sirup od ovog voća za liječenje rana, a pomaže i kod dijareje.

 

BRESKVA

 

Ljekovito djelovanje : Povečava plodnost kod muskaraca, snižava krvni tlak, čuva dobar vid i koristi se za njegu lica, pospješuje varenje - tesko svarljive i masne hrane jer povecavaju lučenje želudačnih sokova, protiv mučnine I povračanja u periodu trudnoće i za jačanje jetre, želuca i pluća, preporucuju se dijabeticarima i alergičnim osobama, osobama sa srčanom aritmijom, osetljivim nervnim sistemom, protiv malokrvnosti, otežanog izlucivanja mokrace.

Breskve sadrži : Šečer, karotin, voćne kiseline, bjelancevine, skrob, mineralne sastojke, vitamine A, B i C, i željezo